Život je igra - igraj se odgovorno

Klađenje u cilju razonode i zabave je odgovorno klađenje. Svestan pristup igrama na sreću, u kojem pojedinac preuzima odgovornost za svoje postupke i ponašanje, predstavlja jedan od ključnih faktora odgovornog klađenja.

To podrazumeva postavljanje individualnih granica po pitanju klađenja i poštovanje tih ograničenja. Izuzetno je važno da igrač uvek prati svoje finansijske mogućnosti i da ne troši više novca nego što to sebi može da priušti. Ovo se lako može postići definisanjem budžeta pre samog ulaska u kladionicu i striktnim pridržavanjem tog budžeta.

Takođe, važno je izbegavati klađenje ukoliko je igrač pod dejstvom alkohola ili droga, jer to može loše uticati na njegove odluke i dovesti do impulsivnog ponašanja. Igrači moraju da budu svesni činjenice da igre na sreću nisu garantovan način za sticanje profita i da uvek postoji šansa za gubitak novca. Ukoliko igrač nije u mogućnosti da se pridržava ovih preporuka trebalo bi da potraži stručnu pomoć.

Prevencija: da li na odgovoran način pristupate igrama na sreću?

Programi odgovornog klađenja prvenstveno podrazumevaju prevenciju i njihov cilj je osigurati da korisnici odgovorno uživaju u igrama na sreću kao obliku zabave.

Odgovorno klađenje podrazumeva svestan pristup igrama na sreću, upoznavanje sa pravilima igara, određivanje budžeta predviđenog za ovaj vid zabave, praćenje svojih finansijskih mogućnosti, izbegavanje alkohola i droga u toku klađenja.

Ipak, postoje pojedinci koji ne umeju da se pridržavaju ovih preporuka i na njih igre na sreću mogu imati štetan uticaj. Ukoliko se prepoznajete u ovoj tvrdnji ili postajete zabrinuti zbog načina na koji pristupate igrama na sreću, poželjno je da uradite samoprocenu svojih aktivnosti, popunite sledeći upitnik i na osnovu iskrenih odgovora ustanovite da li imate problem ili ne.

Test samoprocene:

Odgovaranje na sledeća pitanja za neke pojedince može biti teško, ali to je neophodan korak u cilju prevencije rizika od štete izazvane klađenjem. Molimo vas da iskreno odgovorite da li se slažete ili ne, sa sledećim tvrdnjama, koristeći ponuđene da/ne odgovore:

1. Igre na sreću za mene predstavljaju vid razonode i zabave
Da  Ne
2. Igre na sreću ne posmatram kao izvor zarade
Da  Ne
3. Na igre na sreću trošim samo onoliko novca koliko mogu sebi da priuštim da izgubim
Da  Ne
4. Novac koji sam potrošio na ovu vrstu zabave ne remeti moj svakodnevni život
Da  Ne
5. Potrošeni novac nikad ne pokušavam da nadoknadim tako što uporno nastavljam da igram igre na sreću u nadi da ću nadoknaditi potrošen novac
Da  Ne
6. Igre na sreću nisu moj jedini izvor zabave u životu
Da  Ne
7. Nikada ne odlažem druge obaveze da bi imao više vremena za igre na sreću
Da  Ne
8. Nikada ne pozajmljujem novac da bi ga trošio na igre na sreću
Da  Ne

Ukoliko su svi vaši odgovori potvrdni (da) – nemate problem zavisnosti od igara na sreću. Ukoliko imate samo jedan negativan odgovor (ne) – možete ili popuniti dodatni test za samoprocenu kako bi ste bili sigurni u svoj rezultat, ili možete potražiti stručnu pomoć. Ukoliko imate više od jednog negativnog odgovora (ne) – potrebno je da odmah potražite stručnu pomoć.

Dodatni test za samoprocenu:

1. Kada izgubim novac na igrama na sreću teško mi je da prestanem da se kladim
Da  Ne
2. Osećam krivicu zbog količine novca koju sam potrošio na igre na sreću
Da  Ne
3. Vreme i novac koji trošim na igre na sreću loše utiču na moj život
Da  Ne
4. Teško mi je da presanem da razmišljam o igrama na sreću
Da  Ne
5. Da bi osetio uzbuđenje moram da se kladim na velike iznose
Da  Ne
6. Igre na sreću su za mene više od zabave, one su moj izvor zarade
Da  Ne

Ukoliko imate jedan ili više pozitivnih odgovora – neophodno je da odmah potražite stručnu pomoć.

Kontakt za stručnu pomoć:

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti – www.drajzerova.org.rs.
Adresa: Teodora Drajzera 44, 11 000 Beograd, Srbija
Telefon: +381 11 3671 429
E-mail: zavodzbz@eunet.rs

Agos – Asocijacija gaming operatera Srbije